6/02/2025

De Loge elitair? Kom nou ...

De Loge elitair. Kom nou ...

Ja, dat wordt vaak beweerd, maar dan door mensen die niet tot de vrijmetselarij behoren. En die om een of andere reden een vooroordeel erover of een afkeer ervoor koesteren. Van binnenuit zal je dan vast niemand horen beweren. Natuurlijk niet, hoor ik je denken. Maar het is ook zo. In de 18de eeuw was de maçonnerie zeker een elitair clubje, waar veel adellijk volk over de vloer kwam. Maar nu?

Je hoeft de dag van vandaag echt geen twee doctoraten te hebben, een bevlogen redenaar of een groot filosoof te zijn (laat staan rijk te zijn) om lid te kunnen worden. Wij streven diversiteit onder onze leden na, mannen en vrouwen uit alle lagen van de bevolking. Een loge is tenslotte bedoeld als een "centre of union" [1] waar mensen samenkomen die elkaar anders nooit zouden ontmoeten. Toch wel een aantrekkelijk idee in deze tijden van conflict, polarisatie en weinig compromisbereidheid.

Belangrijk is hoe je de wereld en vooral de mensen bekijkt en benadert.  "Vrijheid, gelijkheid, broederlijkheid" is voor ons een belangrijke leuze, waar gewoonlijk ook solidariteit aan toe wordt gevoegd.  Allemaal begrippen die we echt zoveel mogelijk in de praktijk proberen toe te passen. Wij "bouwen aan de Tempel der mensheid" wat betekent dat we op onze eigen manier, hoe bescheiden ook, proberen de wereld om ons heen, en niet alleen het wereldje binnen de loge, beter, leefbaarder te maken. Gelijkheid van mannen en vrouwen, zelfbeschikkingsrecht, vrije partnerkeuze en vrije keus van levensbeschouwing komen er allemaal bij kijken. Om het milieu niet te vergeten.

In de zogenaamde liberale (geen politiek begrip) of adogmatische vrijmetselarij, zoals die vooral in België en Frankrijk bloeit, hangen we geen enkel dogma aan, uit welke hoek ook en dat brengt met zich mee dat we moeten bereid zijn altijd open te staan voor de ideeën van anderen. De humanistische principes, de Universele Verklaring van de rechten van de mens (UVRM) en de wetenschap zijn onze inspiratie.

Voor meer details, zie elders op deze site, onder "Meer over Kentering". En lees onze blogs.

Op het internet tref je veel informatie over de vrijmetselarij aan, echter niet altijd correct en objectief. Met boeken erover kun je al gauw een boekenrek vullen.

Maar waarom ons niet gewoon gecontacteerd, dan kun je eens met een van ons praten, zonder enige verbintenis?  Stuur ons een e-mail!

 

[1] Uitdrukking uit de oorspronkelijke stichtingsakte van de vrijmetselarij uit 1720.